Mariestad

Gerd Hjalmarsson med en cd-skiva med l Lydas sånger.

Gerd Hjalmarsson studerar cd-skivan med Lydias sånger.

Mitt i centrala Mariestad ligger Missionskyrkan och där hade stadens RPG-avdelningen sitt månadsmöte 6:e februari. Ljuset som börjat återvinna mark efter den mörkaste årstiden gav oss nu lite ljusare eftermiddagar och påminde oss om att våren snart är på gång igen. Stämningen i kyrkan steg allt eftersom kyrkan fylldes. Det var mer än 100 deltagare samlade när Gerd Hjalmarsson hälsade publiken och oss medverkande välkomna och redan i de första sångerna så hördes det att publiken var med på noterna. Jag har en sång som så gärna jag vill sjunga sjöngs med en inlevelse som vittnade om att den var välkänd från den gamla goda strängmusiktiden. Den varma känslan av att vara med i gemenskapen och att få dela sångargemenskapen infann sig redan från början.

Att Lydia inte var riktigt nöjd med sitt namn utan ville byta det, var en historia som utlöste viss munterhet i bänkarna. Att den lilla Lydia såg allvarligt på saken förstod man när Gunilla läste Lydias egen berättelse om försöket med namnbyte. Hennes namn var ju skrivet i himlen och skulle ropas upp en gång och om hon då bytt namn skulle hon ju inte bli igenkänd. Berättelsen fick bli inledningen till sången En Ängel Skrev i livets bok ett namn. Det var systrarna Solveig, Synnöve och Gunilla som sjöng den i ett trioarrangemang som deras mamma gjort.

De viktigaste teman Lydia skrev om i sina många sånger handlade om Nåden, Himlen, Naturen, Jesusnamnet och Guds kärlek. Utöver detta skrev hon också ett antal dikter som finns sammanställda i ett dikthäfte. Flertalet skrivna under hennes sjukdomsperiod och färgade av de omständigheterna. När vi sjöng dessa sånger såg vi att det var många som kände sig delaktiga och sjöng med på ett hjärtligt sätt.

Men också de mer lättsamma visorna som var skrivna för bröllop och firmafester passades in i berättelsen om Lydias aktiva liv. Det blev skratt och applåder när det handlade om ungdomlig kärlek och ”En Sibylla med senap” apropå att Lydias man var en av kompositörerna bakom den välkända korven.

Tiden för eftermiddagskaffet infann sig och serveringslokalen fylldes av tacksamma åhörare där vi fortsatte gemenskap. Vi skall komma ihåg den härliga gemenskapen i Mariestad länge. Tack alla vänner där.

I god tid före mötet fylldes kyrkan av förväntansfulla åhörare

I god tid före mötet fylldes kyrkan av förväntansfulla åhörare

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Mariestad