En verklig Bygdegemenskap

Symaskiner, motorcyklar och motorsågar har producerats i många tusental här i Huskvarna och varit motor i stadens utveckling och gjort staden känd i stora delar av världen. Men sammanvuxet som det är med Jönköping, Smålands Jerusalem, så sjuder det också av kyrkliga aktiviteter här. Samarbetet mellan olika församlingar och grupper är också glädjande stort. Ett sådant exempel är just pensionärsföreningen Huskvarnabygdens RPG.

Anders Lindgren
Anders Lindgren är ordförande i Huskvarnabygdens RPG-avdelning och ledde samlingen. ”Alla kände sig välsignade” skriver Anders i en hälsning efteråt.

Man samlas varje vecka, omväxlande i Allians-, Pingst-, Equmenia- och Kungsportskyrkorna. Nån gång per månad blir det en ”Storsamling”. Det var vid en sådan storsamling med 100-talet deltagare i Kungsportskyrkan vi hade nöjet att sjunga och berätta om Lydias sånger och liv.  På en fråga till publiken om vilka som varit med i någon strängmusikkör sträcktes en skog av händer upp i luften. Det märktes också när publiken stämde in i de älskade gamla sångerna. Jag har en sång som så gärna jag vill sjunga och Livets härliga källa. Att de var särskilt kända märktes, men när vi tillsammans med publiken sjöng Jag har hört om en stad och Det enda jag vet, det är att nåden räcker, då märktes det att det är ett budskap som berör.

Berättelserna om Lydias skrivklåda som barn och hennes bön till Gud om att byta namn, skapade viss munterhet men visade också på hur hennes personlighet fanns där redan från barndomen.

Efter en gemytlig kaffestund i den härliga cafedelen av kyrkan kunde vi åka hem med stor tacksamhetskänsla till den stora gemenskap vi får vara en del i.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för En verklig Bygdegemenskap

Arken – med rum för alla

Envälkomnande gest till Arken - med rum för alla
Ett välkommen till
Arken – med rum för alla

Intill den välkända och omsjungna Apladalen i Värnamo ligger Pingstkyrkan Arken. Det är en kyrka med rum för många. Särskilt lägger man märke till alla utrymmen anpassade för yngre deltagare, men utöver den kyrkliga anpassningen så fungerar den också som en bra konferensanläggning, något som gjort Arken känt och gett den en plats i samhället.

Det var uppdukat till eftermiddagskaffe i den trevliga samlingssalen Det skapar en alldeles speciell känsla när man känner kaffedoften och hör det förväntansfulla sorlet inför uppstarten av programmet. När vi fick tillfälle att möta publiken var det drygt 90 personer. Det är inte första gången vi är i de här bygderna så det blev många glada återseenden och varma kramar. Och sångerna ljöd som förr! Det märktes att många var sångvana. Men visst är det intressant och märkligt att Lydias sånger fortfarande upplevs så tilltalande, det är ju 65 år sedan hon skrev sin sista sång.  Lite extra roligt tyckte vi att det var att få sjunga barnsången om Arken, just här.

Om jag vore en liten mus
ville jag bo under Noas hus
ville jag se den mannen stark
bygga på sin ark

Noa Herren på orden tog
spikarna dansade hammarn slog
arken han byggde efter mått
som av Gud han fått

Skratta du men det gör ej jag
för jag har hört att till sist en dag
räddas blott den som på Herren tror
som i Arken bor,

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Arken – med rum för alla

Vikarbygården – en oas i Dalarna

Finns det något mer somrigt än att vara i ett grönskande landskap med sjöutsikt och höra vacker sång strömma ut från ett rödmålat Dala-kapell? Eller allra helst, vara en del mitt i allt detta.Vikarbygården 1

Just så skönt och ljuvligt fick vi det när vi blev mottagna av värdparet Agneta och Gunnar Lillqvist- Bennstam som med den äran skötte värdskapet på Vikarbygården, den veckan vi var där och berättade om Lydias sånger och liv.

Sommarens tema för gården är: ”Vikarbygården – vägen till sinnesro”, och just därför hade vi valt sånger ur Lydias produktion som anknyter till den tanken. Det var inte svårt, väldigt många av hennes sånger handlar ju om att finna frid, få förlåtelse, trygghet och att komma hem, Bland .annat lyssnade vi till den sång som Lydias pappa Gustav Engvall bad att få höra bland det sista han önskade sig: ”Jesus, Jesus, Jesus, det namnet är allt för mig…” Den mjuka melodin och sköna harmoniseringen var just en sådan sång som stämmer till sinnesro.

Berättelsen om sången Tag mig Gud uttryckter också mycket av det förtröstansfulla sätt Lydia ville leva på och lära oss vara i Guds tjänst, men på ett vilsamt sätt som melodin understryker på ett fint sätt, liksom sången Helt för dig.

Naturligvis blev det också de förväntade strängmusiksångernas där publiken sjöng med och vi hade en fin kväll med välfylld kyrka, folk från bygden och gäster från campingen.

Kvällen avslutade med macka på Gården med härlig gemenskap.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Vikarbygården – en oas i Dalarna

Intervju i Sveriges Radio med dottern Gunilla om Lydia.

http://sanger.nu/lydia-lithell-fordjupning/

I sångprogrammet Andliga sånger, som sänds i Sveriges Radio på söndagsmorgnarna, intervjuade Katarina Josefsson Gunilla. Du kan höra hela intervjun i länken ovan, tillsammans med ett antal utvalda sånger av Lydia. Du får också höra hennes egen röst då hon läser en av sina dikter på en inspelning från 1956.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Intervju i Sveriges Radio med dottern Gunilla om Lydia.

Ett decennium med sång

Ett nytt decennium har kommit – 2020. Vad har vi varit med om och vad vi förväntar oss av framtiden.

Lydias uppgift och mål.

Några ord ur en av Lydias många sånger ger oss en uppfattning om hur hon såg på sitt kall och sin uppgift här i tiden. Det handlade ”…om frälsning för alla, om himmel så härlig! Vi måste ropa det ut…”

De här orden ur en ungdomssång som Lydia skrev 1956 säger mycket tydligt vad hon hade för mål med sina sånger och budskapet i dem. Det fanns en iver i hennes sätt att verka, samtidigt som det var värme, nåd och kärlek som betonades i hennes texter. Hennes testamente till eftervärlden, vi brukar kalla det så, var: Det enda jag har det är Guds nåd. Budskapet om nåd fanns med i hennes sånger ända från början, Blott av nåd är rubriken på en av hennes allra första sånger och det fanns med ända till slutet.

Älskade sånger

Millenniets andra decennium har nu passerat förbi. Det har för vår sånggrupp varit ett händelserikt årtionde. Den sångskatt Lydia lämnat efter sig, och vi, hennes familj, fått att förvalta har visat sig fortsatt attrahera människor.Vi har haft glädjen att sjunga Lydias sånger och berätta om hennes liv vid inte mindre än 140 tillfällen under det här decenniet. Det har fört oss till många platser. Från Ånge i norr till Ängelholm i söder. Från västkusten till ostkusten. Variationerna har varit stora vad det gäller formerna också. Det har varit pensionärsföreningar, församlingar, bibliotek och föreläsningsföreningar som kallat oss att sjunga och spela. Det har varit möten i kyrkor, trädgårdsmöten, konserter och Musik i sommarkvällar. Det har varit både små och stora församlingar vi besökt. Några kommuner har anlitat oss, för s.k. Kulturrundor bland kommunala inrättningar.

Inspelningar.

Länsradion (sex samverkande närradioföreningar i Örebro län) har vid tre olika tillfällen gjort timslånga program där vi intervjuats och man spelat sånger om och av Lydia. Senaste tillfället var i december där David Petterson intervjuade Gunilla i Larslundskyrkan, Sköllersta, och spelade 28 sånger från de två cd-skivor vi spelat in.

Hallsbergs kommun arrangerade en utställning 2016 om kvinnor från bygden som lämnat bestående avtryck efter sig och till den fick vi leverera material om Lydia.

2007 gjorde vi en första cd-inspelning med 27 av Lydias sånger. 2018 gjorde vi inspelning nummer 2 med 26 sånger. Samtliga sånger samlade vi i en ny sångbok som kom ut samtidigt med skiva nr 2.

Det var ett stort nöje att få göra dessa inspelningar. Att samlas och göra detta tillsammans väckte många känslor och förväntningar. Vi är tacksamma till alla som ställde upp. Det var barn, barnbarn och barnbarnsbarn till Lydia plus ett antal sångarvänner och inspelningstekniker som hjälptes åt. Instrumenteringen var som på ”den gamla goda tiden”, piano, bas, cello, gitarr, flöjt, trumpet, basun, och dragspel. Det hela avslutade med en skivrealese i Ebeneserkyrkan, som numera heter Fylstakyrkan. Båda inspelningarna gjordes där. Det var där som Lydia hade sin församlingstillhörighet och där hon kände sig kallad att leda musiklivet.

Sångerna lever vidare

Nu ser vi fram emot att fortsätta sprida de många sångerna med sitt budskap om kärlek och nåd, beskrivet med de många bilderna från bibeltexter och Guds sköna skapelse.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Ett decennium med sång

En ljus framtid

Våren är hoppets och framtidens tid. När den svenska försommaren blommar i juni och skolorna töms för några ljusa sommarlovsveckor då leker tankarna och vi njuter alla av den friska, doftande försommarluften.

Särskilt avkopplande känns det när tiden bakom varit fylld med meningsfulla uppgifter, gärna ansträngande, som blivit slutförda. Värmen, vilan, och upplevelserna blir då en slags belöning för de ansträngningar man gjort under terminerna innan. Skönt. Och solen bjuder på sin livgivande värme oavsett vilka vi är. Det är en Guds nåd. Guds gränslösa nåd!

Ny sångbok och cd
De sista terminerna har varit innehållsrika med många tillfällen att sjunga Lydias sånger och berätta hennes budskap. Den andra cd-skivan, som presenterades och släpptes i augusti förra året, blev startskottet för ett par intensiva terminer med många besök och framträdande. Sångboken med alla de inspelade sångerna som gavs ut samtidigt har skapat nytt intresse och vi har redan tryckt upp en andra upplaga.

Älskade sånger – Tidlöst budskap
Programmen vi sjunger och berättar kretsar, som rubrikerna anger, alltid om Lydias sånger, hennes person och liv. Eftersom hon skrev så många och omväxlande sånger blir det vid varje tillfälle ett urval av dem som vi sjunger. Några av sångerna är dock så efterfrågade att de alltid är med, Jag har hört om en stad, Det enda som bär och Flyttfåglarna. I våra program, som vanligen är en timma, eller lite mer, varierar vi övriga sångvalet så att det blir lite nytt varje gång för dem som till äventyrs lyssnar till oss flera gånger.

Inspirationen
Lydia hämtade mycket av sin inspiration från bibelns bilder. I sångboken har vi visat på många av de bibeltexter som bildspråket kommer från. Men naturens under gav också stoff till hennes alster. I den, naturen, upplevde hon en närhet till de eviga tingen som vi alla då och då kan känna. Lyssna in denna dikt som hon skrev i samband med förlovningen, som skedde mellan henne och blivande maken Daniel i de norska fjällen.

 O, vilka vidder, svepta in i snö
som aldrig nås av vårens milda tö.
Det var precis som kände man ibland
en fläkt från evighetens ursprungsland.

Kanske var det något av denna hennes känsla av naturens storslagenhet och evighetens närhet som senare låg bakom en kommentar från henne om varför sången Jag har hört om en stad blivit så populär. ”Alltid har vi väl alla någon gång i ett ögonblick av ljus känt att vi hör evigheten till” svarade hon.

Så önskar vi er alla en skön, upplyftande sommar.

Besök
Sedan vi sist rapporterade här på hemsidan har vi besökt Equmeniakyrkan i Närkes Kil, Johanneskyrkan i Kumla, Elim i Latorp, Hidingsta Baptistkyrka, Rävåskyrkan i Karlskoga, Adolfsbergs församling, Kvarngården i Kumla, Örtagårdskyrkan i Arboga, Equmeniakyrkan i Gunnarskog, Immanuelskapellet i Ervalla, Missionskyrkan i Valdshult och Missionsförsamlingen i Gimarp.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för En ljus framtid

Förnyat intresse för Lydias sånger.

Vilken höst!

Det är fantastiskt att vi har redan behöver beställa en ny utgåva av den nya sångboken. Sångboken med de 52 inspelade sångerna. Vilket gensvar!

Att det är mest kontakter runt Lydias hemtrakter som hör av sig om köp och besök är naturligt men det har också spridit sig längre än så.  Grannlänen, grannlandet Norge och nu senast till Färöarna där man vill göra kompletterande översättning av Det enda jag vet. Ja, vi upplever verkligen att budskapet i sångerna och tillgängligheten i melodierna fortfarande håller och attraherar.

I Betaniakyrkan, Åbytorp har man en aktiv bygdegemenskap och det var till en sådan samling vi blev inbjudna att presentera programet om Lydia.

Det har blivit nya erfarenheter med besök i Åbytorp, Falun, Kumla och Eskilstuna under månaderna efter skivsläppet. I Betaniakyrkan i Åbytorp samlas bygdens folk regelbundet till gemenskap. Det var till en sådan samling där Väntjänsten, en icke kyrklig förening, skötte servering och praktiska göromål, vi var inbjudna att sjunga och berätta om Lydia och hennes sånger.

Lepramissionen arbetar bl.a. i Kongo där denna bilden är tagen.

 

 

 

 

 

 

Till Eskilstuna RPG var vi inbjudna genom Lepra-missionen. Det blev ett program där vi förutom sångerna av Lydia också fick höra om hur man arbetar för att utrota Lepra, denna otäcka sjukdom som vi också kallar spetälska. En insamling för arbetet gav närmare 4.000:- till det arbetet. Sådana samlingar upplever vi ger oss kontakter också bland ”vanligt folk”, sådana som inte är så kyrkvana och det är roligt.

Våren ser ut att bli en god fortsättning i samma stil. Redan säger almanackan att det blir ett till två framträdanden per månad och till och med för hösten har det börjat bokas.

Men nu har vi jultiden framför oss och julens budskap är också ett tema som Lydia beskrivit i sina sånger och dikter. Här är en dikt om den första julnatten.

I den natt när Messias föddes

I den natt när Messias föddes

I den natt, när Messias föddes

Då sov man som vanligt i Juda städer,

Mödrar, barn och fäder.

Ingen såg det under som skedde

I stallet i Betlehem.

 

Josef, nog var väl den natten svår.

Förgäves du knackat på port efter port

Förgäves efter husrum du sport,

men ingen ville dig hjälpa.

 

Maria, du hörde väl sången i natten?

Nog såg du väl skenet runt Betlehems ängar?

Nog hörde du klangen från harpornas strängar,

i den natt när Messias föddes.

 

Maria, du födde din son i den natten

men ännu kring jorden ett eko rullar

av sången du hörde runt Betlehems kullar

i den natt när Messias födde.

Vi önskar er alla en riktigt god jul

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Förnyat intresse för Lydias sånger.

Musik i sommarkväll. Ekeby kyrka.

Gunilla, Synnöve, Anita, Solveig, Björn och Evert efter musikstunden. Foto: Inger Persson

Det var en av de exotiskt varma sommarkvällarna i början av augusti vi kom till den vackra kyrkan i Ekeby för att göra ett lite somrigare program. Man har som tradition här att bjuda på Musik i sommarkväll varje söndagskväll under sommarmånaderna.

Många av Lydias sånger har hämtad inspiration och bilder från naturen så det kändes lätt att sätta ihop ett program med ett antal sådana sånger där naturbilderna finns med. Vi känner väl alla en stor tacksamhet och vila i de sommarfagra stunderna när den ljumma vinden smeker kroppen och ögat fångar de vackra vyerna medan de lätta molnen seglar över oss.

Hör, rymdens alla fåglar sjunga god är vår Gud blev en av de tidiga sångerna i programmet, och visst känns det härligt att i en sådan miljö få ge utlopp för sådana känslor. Hör, vinden vågen bud dig bära Gud är vår Far. Han alla dagar är dig nära, omsorg om dig han har, är Lydias konklusion av det.

Den mer än 100-hövdade publikens sång fyllde kyrkvalven och det kändes  härligt att sjungna de lättillgängliga sångerna som vi alla tog till oss av.

Det blev lite tjuvstart på försäljningen av den nya sångboken och cd-skivan vi gjort under våren. De skall presenteras på en releasesamling i slutet av månaden, då den egentliga försäljningen skall starta, men det fick bli så och vi tror att det var många nöjda deltagare som gick hem med både skiva, sångbok och dikthäfte i handen. Själva åkte vi hem med en tacksamhetskänsla till både skaparen och människorna, inte minst de i Ekeby.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Musik i sommarkväll. Ekeby kyrka.

Varmt och Ljust På Solgläntan i Skärstad

Sommarhemmet Solgläntan, ligger högt med stora fönster ut mot Vättern.

Sommarhemmet Solgläntan, ligger högt med härlig utsikt över bygden.

Björn värmer upp med den inspirerande utsikten från Solgläntans altan

Björn värmer upp med den inspirerande utsikten från Solgläntans altan

Solgläntan i Skärstad badade i sol och de stora fönstren med den bedårande utsikten måste täckas med solskydd denna varma sommardag, sommaren 2018. Det var också en varm och gemytlig atmosfär som mötte oss och publiken strömmade till i mycket god tid till vårt framträdande. Vissa tog en kaffekopp redan före, de flesta stannade dock efter programmet och njöt av gemenskapen vid kaffeborden då.

Det blev ett somrigt program, och många av Lydias sångtexter har ju bilder från naturen och visst känns det underbart att få sjunga: ”Hör, rymdens alla fåglar sjunga – god är vår Gud..” Den luftiga och rymliga miljön i det härliga sommarhemmet på bergssluttningen inbjöd verkligen till lovsång av Guds underbara natur.

Rose-Marie Claesson hälsade den stora publiken välkommen. Det var fullt i salen och några placerade sig utomhus i skuggan. Där fanns också högtalare så alla kunde höra bra. Rose-Marie mindes hur sången Flyttfåglarna följt henne genom livet ända från det att hon var ung på 60-talet.

Vi fick tillfälle att sjunga många av Lydias  kända sånger, men vi valde också att sjunga några av hennes ”nya” sånger som vi nyss spelat in. Bland annat blev det en berättelsesång om Nikodemus, som kom till Jesus om natten. Kom som du är till Jesus, var en annan  känslig och fin melodi med en tröstande och varm text. Härlig är himlen är ytterligare en lovsång till skapelsen och Gud.

Årens perspektiv är titeln på en samling av Lydias dikter och ur den läste Solveig på sitt finstämda sätt dikterna En ny dag, och Mitt hjärta.

Kvällen avslutades med sången Aftonbön och Rose-Marie gav en fin inbjudan till dem som ville ha vidare kontakt med församlingen.

Tack till Runa Martinsson, Rose-Marie Claesson, Ingemar Öblom plus alla ni andra som förberett och ordnat allt annat runt mötet så fint. TACK.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Varmt och Ljust På Solgläntan i Skärstad