Nu sjunger vi igen!

Nu kommer glädjen med att få sjunga igen. Trots fortsatt försiktighet så kan vi ändå sjunga och uppleva den härliga gemenskapen som sången och musiken ger oss. Nu, mer än någonsin, känner man hur mycket den gemenskapen betyder för vårt välbefinnande. Det var tråkigt när vi fick ställa in alla våra sångmöten på våren 2020, men nu återkommer vi.

Först ut att arrangera ett sångprogram om Lydia, efter pandemin var församlingarna i Kumla dit vi är hälsade välkomna 21 oktober. Då samlas seniorer från alla församlingarna i stan i Fylstakyrkan för att höra och sjunga med i alla de härliga sånger som Lydia skrev. Det blir något av hemma-möte, eftersom kyrkan där vi samlas är den kyrka som Lydia ägnade så mycket kärlek och tid.

Övriga planer för den närmaste framtiden ser du i kalendern här intill.

Kontaktuppgifter hittar du på fliken Kontakt.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nu sjunger vi igen!

Ett decennium med sång

Ett nytt decennium har kommit – 2020. Vad har vi varit med om och vad vi förväntar oss av framtiden.

Lydias uppgift och mål.

Några ord ur en av Lydias många sånger ger oss en uppfattning om hur hon såg på sitt kall och sin uppgift här i tiden. Det handlade ”…om frälsning för alla, om himmel så härlig! Vi måste ropa det ut…”

De här orden ur en ungdomssång som Lydia skrev 1956 säger mycket tydligt vad hon hade för mål med sina sånger och budskapet i dem. Det fanns en iver i hennes sätt att verka, samtidigt som det var värme, nåd och kärlek som betonades i hennes texter. Hennes testamente till eftervärlden, vi brukar kalla det så, var: Det enda jag har det är Guds nåd. Budskapet om nåd fanns med i hennes sånger ända från början, Blott av nåd är rubriken på en av hennes allra första sånger och det fanns med ända till slutet.

Älskade sånger

Millenniets andra decennium har nu passerat förbi. Det har för vår sånggrupp varit ett händelserikt årtionde. Den sångskatt Lydia lämnat efter sig, och vi, hennes familj, fått att förvalta har visat sig fortsatt attrahera människor.Vi har haft glädjen att sjunga Lydias sånger och berätta om hennes liv vid inte mindre än 140 tillfällen under det här decenniet. Det har fört oss till många platser. Från Ånge i norr till Ängelholm i söder. Från västkusten till ostkusten. Variationerna har varit stora vad det gäller formerna också. Det har varit pensionärsföreningar, församlingar, bibliotek och föreläsningsföreningar som kallat oss att sjunga och spela. Det har varit möten i kyrkor, trädgårdsmöten, konserter och Musik i sommarkvällar. Det har varit både små och stora församlingar vi besökt. Några kommuner har anlitat oss, för s.k. Kulturrundor bland kommunala inrättningar.

Inspelningar.

Länsradion (sex samverkande närradioföreningar i Örebro län) har vid tre olika tillfällen gjort timslånga program där vi intervjuats och man spelat sånger om och av Lydia. Senaste tillfället var i december där David Petterson intervjuade Gunilla i Larslundskyrkan, Sköllersta, och spelade 28 sånger från de två cd-skivor vi spelat in. Du kan lyssna på det programmet i delar via hemsidan. Titta under fliken Se och lyssna.

Hallsbergs kommun arrangerade en utställning 2016 om kvinnor från bygden som lämnat bestående avtryck efter sig och till den fick vi leverera material om Lydia.

2007 gjorde vi en första cd-inspelning med 27 av Lydias sånger. 2018 gjorde vi inspelning nummer 2 med 26 sånger. Samtliga sånger samlade vi i en ny sångbok som kom ut samtidigt med skiva nr 2.

Det var ett stort nöje att få göra dessa inspelningar. Att samlas och göra detta tillsammans väckte många känslor och förväntningar. Vi är tacksamma till alla som ställde upp. Det var barn, barnbarn och barnbarnsbarn till Lydia plus ett antal sångarvänner och inspelningstekniker som hjälptes åt. Instrumenteringen var som på ”den gamla goda tiden”, piano, bas, cello, gitarr, flöjt, trumpet, basun, och dragspel. Det hela avslutade med en skivrealese i Ebeneserkyrkan, som numera heter Fylstakyrkan. Båda inspelningarna gjordes där. Det var där som Lydia hade sin församlingstillhörighet och där hon kände sig kallad att leda musiklivet.

Sångerna lever vidare

Nu ser vi fram emot att fortsätta sprida de många sångerna med sitt budskap om kärlek och nåd, beskrivet med de många bilderna från bibeltexter och Guds sköna skapelse.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Ett decennium med sång

En ljus framtid

Våren är hoppets och framtidens tid. När den svenska försommaren blommar i juni och skolorna töms för några ljusa sommarlovsveckor då leker tankarna och vi njuter alla av den friska, doftande försommarluften.

Särskilt avkopplande känns det när tiden bakom varit fylld med meningsfulla uppgifter, gärna ansträngande, som blivit slutförda. Värmen, vilan, och upplevelserna blir då en slags belöning för de ansträngningar man gjort under terminerna innan. Skönt. Och solen bjuder på sin livgivande värme oavsett vilka vi är. Det är en Guds nåd. Guds gränslösa nåd!

Ny sångbok och cd
De sista terminerna har varit innehållsrika med många tillfällen att sjunga Lydias sånger och berätta hennes budskap. Den andra cd-skivan, som presenterades och släpptes i augusti förra året, blev startskottet för ett par intensiva terminer med många besök och framträdande. Sångboken med alla de inspelade sångerna som gavs ut samtidigt har skapat nytt intresse och vi har redan tryckt upp en andra upplaga.

Älskade sånger – Tidlöst budskap
Programmen vi sjunger och berättar kretsar, som rubrikerna anger, alltid om Lydias sånger, hennes person och liv. Eftersom hon skrev så många och omväxlande sånger blir det vid varje tillfälle ett urval av dem som vi sjunger. Några av sångerna är dock så efterfrågade att de alltid är med, Jag har hört om en stad, Det enda som bär och Flyttfåglarna. I våra program, som vanligen är en timma, eller lite mer, varierar vi övriga sångvalet så att det blir lite nytt varje gång för dem som till äventyrs lyssnar till oss flera gånger.

Inspirationen
Lydia hämtade mycket av sin inspiration från bibelns bilder. I sångboken har vi visat på många av de bibeltexter som bildspråket kommer från. Men naturens under gav också stoff till hennes alster. I den, naturen, upplevde hon en närhet till de eviga tingen som vi alla då och då kan känna. Lyssna in denna dikt som hon skrev i samband med förlovningen, som skedde mellan henne och blivande maken Daniel i de norska fjällen.

 O, vilka vidder, svepta in i snö
som aldrig nås av vårens milda tö.
Det var precis som kände man ibland
en fläkt från evighetens ursprungsland.

Kanske var det något av denna hennes känsla av naturens storslagenhet och evighetens närhet som senare låg bakom en kommentar från henne om varför sången Jag har hört om en stad blivit så populär. ”Alltid har vi väl alla någon gång i ett ögonblick av ljus känt att vi hör evigheten till” svarade hon.

Så önskar vi er alla en skön, upplyftande sommar.

Besök
Sedan vi sist rapporterade här på hemsidan har vi besökt Equmeniakyrkan i Närkes Kil, Johanneskyrkan i Kumla, Elim i Latorp, Hidingsta Baptistkyrka, Rävåskyrkan i Karlskoga, Adolfsbergs församling, Kvarngården i Kumla, Örtagårdskyrkan i Arboga, Equmeniakyrkan i Gunnarskog, Immanuelskapellet i Ervalla, Missionskyrkan i Valdshult och Missionsförsamlingen i Gimarp.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för En ljus framtid

Förnyat intresse för Lydias sånger.

Vilken höst!

Det är fantastiskt att vi har redan behöver beställa en ny utgåva av den nya sångboken. Sångboken med de 52 inspelade sångerna. Vilket gensvar!

Att det är mest kontakter runt Lydias hemtrakter som hör av sig om köp och besök är naturligt men det har också spridit sig längre än så.  Grannlänen, grannlandet Norge och nu senast till Färöarna där man vill göra kompletterande översättning av Det enda jag vet. Ja, vi upplever verkligen att budskapet i sångerna och tillgängligheten i melodierna fortfarande håller och attraherar.

I Betaniakyrkan, Åbytorp har man en aktiv bygdegemenskap och det var till en sådan samling vi blev inbjudna att presentera programet om Lydia.

Det har blivit nya erfarenheter med besök i Åbytorp, Falun, Kumla och Eskilstuna under månaderna efter skivsläppet. I Betaniakyrkan i Åbytorp samlas bygdens folk regelbundet till gemenskap. Det var till en sådan samling där Väntjänsten, en icke kyrklig förening, skötte servering och praktiska göromål, vi var inbjudna att sjunga och berätta om Lydia och hennes sånger.

Lepramissionen arbetar bl.a. i Kongo där denna bilden är tagen.

 

 

 

 

 

 

Till Eskilstuna RPG var vi inbjudna genom Lepra-missionen. Det blev ett program där vi förutom sångerna av Lydia också fick höra om hur man arbetar för att utrota Lepra, denna otäcka sjukdom som vi också kallar spetälska. En insamling för arbetet gav närmare 4.000:- till det arbetet. Sådana samlingar upplever vi ger oss kontakter också bland ”vanligt folk”, sådana som inte är så kyrkvana och det är roligt.

Våren ser ut att bli en god fortsättning i samma stil. Redan säger almanackan att det blir ett till två framträdanden per månad och till och med för hösten har det börjat bokas.

Men nu har vi jultiden framför oss och julens budskap är också ett tema som Lydia beskrivit i sina sånger och dikter. Här är en dikt om den första julnatten.

I den natt när Messias föddes

I den natt när Messias föddes

I den natt, när Messias föddes

Då sov man som vanligt i Juda städer,

Mödrar, barn och fäder.

Ingen såg det under som skedde

I stallet i Betlehem.

 

Josef, nog var väl den natten svår.

Förgäves du knackat på port efter port

Förgäves efter husrum du sport,

men ingen ville dig hjälpa.

 

Maria, du hörde väl sången i natten?

Nog såg du väl skenet runt Betlehems ängar?

Nog hörde du klangen från harpornas strängar,

i den natt när Messias föddes.

 

Maria, du födde din son i den natten

men ännu kring jorden ett eko rullar

av sången du hörde runt Betlehems kullar

i den natt när Messias födde.

Vi önskar er alla en riktigt god jul

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Förnyat intresse för Lydias sånger.

Musik i sommarkväll. Ekeby kyrka.

Gunilla, Synnöve, Anita, Solveig, Björn och Evert efter musikstunden. Foto: Inger Persson

Det var en av de exotiskt varma sommarkvällarna i början av augusti vi kom till den vackra kyrkan i Ekeby för att göra ett lite somrigare program. Man har som tradition här att bjuda på Musik i sommarkväll varje söndagskväll under sommarmånaderna.

Många av Lydias sånger har hämtad inspiration och bilder från naturen så det kändes lätt att sätta ihop ett program med ett antal sådana sånger där naturbilderna finns med. Vi känner väl alla en stor tacksamhet och vila i de sommarfagra stunderna när den ljumma vinden smeker kroppen och ögat fångar de vackra vyerna medan de lätta molnen seglar över oss.

Hör, rymdens alla fåglar sjunga god är vår Gud blev en av de tidiga sångerna i programmet, och visst känns det härligt att i en sådan miljö få ge utlopp för sådana känslor. Hör, vinden vågen bud dig bära Gud är vår Far. Han alla dagar är dig nära, omsorg om dig han har, är Lydias konklusion av det.

Den mer än 100-hövdade publikens sång fyllde kyrkvalven och det kändes  härligt att sjungna de lättillgängliga sångerna som vi alla tog till oss av.

Det blev lite tjuvstart på försäljningen av den nya sångboken och cd-skivan vi gjort under våren. De skall presenteras på en releasesamling i slutet av månaden, då den egentliga försäljningen skall starta, men det fick bli så och vi tror att det var många nöjda deltagare som gick hem med både skiva, sångbok och dikthäfte i handen. Själva åkte vi hem med en tacksamhetskänsla till både skaparen och människorna, inte minst de i Ekeby.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Musik i sommarkväll. Ekeby kyrka.

Varmt och Ljust På Solgläntan i Skärstad

Sommarhemmet Solgläntan, ligger högt med stora fönster ut mot Vättern.

Sommarhemmet Solgläntan, ligger högt med härlig utsikt över bygden.

Björn värmer upp med den inspirerande utsikten från Solgläntans altan

Björn värmer upp med den inspirerande utsikten från Solgläntans altan

Solgläntan i Skärstad badade i sol och de stora fönstren med den bedårande utsikten måste täckas med solskydd denna varma sommardag, sommaren 2018. Det var också en varm och gemytlig atmosfär som mötte oss och publiken strömmade till i mycket god tid till vårt framträdande. Vissa tog en kaffekopp redan före, de flesta stannade dock efter programmet och njöt av gemenskapen vid kaffeborden då.

Det blev ett somrigt program, och många av Lydias sångtexter har ju bilder från naturen och visst känns det underbart att få sjunga: ”Hör, rymdens alla fåglar sjunga – god är vår Gud..” Den luftiga och rymliga miljön i det härliga sommarhemmet på bergssluttningen inbjöd verkligen till lovsång av Guds underbara natur.

Rose-Marie Claesson hälsade den stora publiken välkommen. Det var fullt i salen och några placerade sig utomhus i skuggan. Där fanns också högtalare så alla kunde höra bra. Rose-Marie mindes hur sången Flyttfåglarna följt henne genom livet ända från det att hon var ung på 60-talet.

Vi fick tillfälle att sjunga många av Lydias  kända sånger, men vi valde också att sjunga några av hennes ”nya” sånger som vi nyss spelat in. Bland annat blev det en berättelsesång om Nikodemus, som kom till Jesus om natten. Kom som du är till Jesus, var en annan  känslig och fin melodi med en tröstande och varm text. Härlig är himlen är ytterligare en lovsång till skapelsen och Gud.

Årens perspektiv är titeln på en samling av Lydias dikter och ur den läste Solveig på sitt finstämda sätt dikterna En ny dag, och Mitt hjärta.

Kvällen avslutades med sången Aftonbön och Rose-Marie gav en fin inbjudan till dem som ville ha vidare kontakt med församlingen.

Tack till Runa Martinsson, Rose-Marie Claesson, Ingemar Öblom plus alla ni andra som förberett och ordnat allt annat runt mötet så fint. TACK.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Varmt och Ljust På Solgläntan i Skärstad

”Nya” sånger av Lydia vid ny inspelning

Georg Lado var vår inspelningstekniker och här instruerar och justerar han uppställningen inför inspelningen av en av triosångerna.

Ny cd och sångbok på gång

27 sånger blev det på en första cd vi spelade in till 50-års minnet av Lydias bortgång. Nu har det gått ytterligare 10 år och det har vi tagit till anledning att göra en ny inspelning med ytterligare 23 av hennes älskade sånger. Det blir en musikalisk vandring genom de rika strängmusikåren då Lydia var som mest verksam. I de många sångerna kan man följa både förkunnelsens betoningar och Lydias musikaliska utveckling. Det är traditionell strängmusik förstås men också ett antal, solo, duett, trio och kvartettsånger. Hennes förmåga att också skriva sånger med lite dramatisk framtoning kommer också fram i urvalet. Bibelbilderna är legio i texterna.

”Man känner historiens vingslag” sa ett av barnbarnen, när vi gjorde inspelningen i Ebeneserkyrkan, Lydias hemförsamling, numera Fylstakyrkan i Kumla. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn till Lydia medverkade och också ett antal sångarvänner som hjälper oss då och då när vi är ute och sjunger Lydias sånger.

Som extra krydda får vi med Lydias egna röst när hon läser en av sina dikter, inspelad av IBRA radio 1956.

Det var på sensommaren vid en syskonträff som planeringen för inspelningen gjordes. Det blev en härlig och inspirerande upplevelse att gå igenom det stora materialet som Lydia producerat.

 

En sångbok med de 52 inspelade sångerna kommer att ges ut samtidigt med skivan.

Vill du försäkra dig om ett tidigt exemplar skickar du in en intresseanmälan, via kontaktsidan, så bevakar vi att du får veta när skiva och sångbok blir tillgängliga.

 

 

 

 

Familjemedlemmar och sångarvänner sjöng sångerna under två dagar i Fylstakyrkan.

 

 

 

 

Joel, barnbarnsbarn, spelar flöjt och sångarvännen Pauli spelar på mandolinen

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för ”Nya” sånger av Lydia vid ny inspelning

Länsradiosändning

Länsradion i Örebro län gjorde i tisdags, 30 jan,  ett program med ett en-timmas inslag om om Lydia. Det var Anita König som pratade med Gunilla, Solveig, Björn och mig , och spelade ett antal av Lydias sånger. Det blev också några live-spelningar där i den trånga studion. Lättsamt och lättlyssnat. Klistra in länken i webläsaren. Gå in på ”efterlyssning” och klicka på tisdagar. Programmet ligger ute en vecka

http://www.cinestream.se/radio/

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Länsradiosändning

Gubbar som grubblar

Kul rubriker på angelägna frågor väcker intresse. Anslagstavlorna i våra kyrkor säger en hel del om tempen i församlingslivet. När vi kom till Finspång fångade den här rubriken mitt intresse och jag förstod snart att vi kommit till en församling där det sjuder av liv och många aktiviteter.

Vår uppgift var förstås att berätta om Lydia, hennes liv och den sångskatt hon skapat. Men det är ju roligt att se hur också dessa program smälter in i och blir en del av ett sammanhang där kärleken till Gud och alla våra medmänniskor får styra.

Ytterligare ett anslag på tavlan visade på den mångfald och tentakler som utgår från den här församlingen. Det kändes bra att då också få peka på de många sidor i den kristna förkunnelsen som Lydia beskrivit i sina sånger. Det är barnsångerna med bibelberättelser om Noa och om änglar. Det är Jesusnamnet, gamla tiders lovsånger Det handlar om nåden, kärleken och om himlen, som hon särskilt älskade att skriva om.

Det blev ett timslångt program i Missionskyrkan där vi sjöng tillsammans med den talrika publiken och sångarglädjen var inte att ta miste på.

Tack till RPG med sin ledare, Monica Blomberg, som arrangerade mötet och skötte kringarrangemangen med den äran.

”Jag har en sång, som så gärna jag vill sjunga”

Efter sånggudstjänsten blev det gemenskap i en välfylld kafeteria.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Gubbar som grubblar

Salemförsamlingen i Larv

De gula fälten bestod ömsom av raps, ömsom av maskrosor. Lika slösande vackra även om de inte var lika önskade.

Det var en härlig vårlördag vi åkte ner till ett av kapellen på västgötaslätten. Maskrosorna, som inte brukar omtalas med glädje, lyste  intensivt gula på ängarna och vi njöt av den intensiva färgen på de översållade fälten. Målet för resan var Salemkyrkan i Larv, där ursprungligen den i frikyrkokretsar välkända Ida Andersson lät bygga ett kapell i början av 30-talet. Det var tillsammans med en liten grupp där, som kallade sig Senapskornet. Gruppens namn var nog så symboliskt, efter några år med det  nya kapellet, året var 1936, bildades Salemförsamlingen här. Fortfarande, alla utflyttningar till trots, så är här fortfarande en livfull församling med regelbunden verksamhet. Salemkyrkan ingår i EFK, Evangeliska Fri Kyrkan. Maritha Jacobson lotsar oss genom kyrkans och församlingens historia vid det goda kaffebordet efter sånggudstjänsten

Initiativtagarna Lena o Conny Persson tillsammans med Gunilla, Solveig och Synnöve

Det var välfyllt i kyrkan, fler besökare än medlemsantalet i församlingen, då gudstjänsten började. Alla sjöng med i de välkända sångerna. Många berördes av sånger som påminde om vänner och händelser de mött. Det var varma och kära minnen förknippade med de mest kända sångerna. Men det blev också en del nya upptäckter när vi sjöng sånger som inte blivit så spridda. Lydia ansträngde sig inte för att sprida sångerna utan de skrevs för hemförsamlingens behov. Spridningen skedde ofta genom att sångerna användes vid sångarsamlingar och på ungdomsläger där deltagarna tog hem sånger och använde dem där. Det har gjort att vi har med en del mindre kända, men inte mindre fina, sånger i vårt program. Det finns några pärlor, exempelvis Den skönaste sången, som vi nu fick sjunga i det mer än timslånga programmet. Vi tackar Gud och Salemförsamlingen för en härlig gemenskapskväll och önskar all välsignelse över församlingen för framtiden.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Salemförsamlingen i Larv