Kungsholmen

Onsdagen den 7 november var det storsamling i Kungsholms baptistkyrka vid Kronobergsparken i Stockholm. De tre syskonen Gunilla, Solveig och Synnöve med de båda förstas makar, Evert och Björn, berättade om Lydia Lithell, läste hennes dikter och sjöng hennes sånger. I publiken fanns främst medlemmar i församlingens RPG-förening, Mitt i veckan-träffen, men också många från Norrmalmskyrkans Seniorförening liksom en och annan från Bromma och Rissne.

Sven Ohm flankerad av Solveig och Björn Hansen

 

Majoriteten av deltagarna i denna Lydia Lithell-träff har vuxit upp med Lydias älskade sånger och de sjöng gärna med i välkända Det enda jag vet liksom Jag har hört om en stad, som de sjungit och hört många gånger. Syskonen Lithells program var föredömligt utformat, sångtexterna fanns hela tiden på en skärm, så alla enkelt kunde följa med, de spelade olika instrument från piano över basfiol till trumpet och här och var var moderns dikter instoppade.

De flesta sångerna kände vi igen som typiska Lithellskapelser, men nu och då blev vi glatt överraskade. Inte visste vi att Lydia skrivit alla verserna i Just som jag är utom den första, som sjungits i Billy Grahams och svenska AKO-teamets kampanjer och inte heller visste vi att 1950-talets välkända kör Himmelska solsken översatts till svenska av Lyda Lithell.

När jag föreslog Mitt i veckan-träffens styrelse att Lithellsyskonen skulle inbjudas var det i övertygelsen att deras program skulle väcka minnen från denna lyssnargrupps ungdomstid. Själv har jag följt familjen Lithell ända sedan jag på både 1940- och 1950-talet lett evangelisationskampanjer i Kumla – på den tiden var farfar Oskar Lithell församlingens ordförande och Lydia musikföreningens ledare. Jag har också haft glädjen att sända ut Lydias dotter Solveig och hennes Björn till många års tjänst som missionärer i Kongo; Björn har haft ansvar för konstruktion och byggnation av många kyrkor och skolor liksom ett par tre sjukhus och flera vård- och hälsocentraler och Solveig har gjort tjänst såväl inom missionens som det kongolesiska dottersamfundets ekonomi och administration – men båda betydde mycket för sången och musiken där, både med orgel och trumpet i evangelisationsarbetet såväl i Bandundu-regionen som huvudstaden Kinshasa.

Storfamiljen Lithell gör en betydelsefull och mycket uppskattad insats genom att aktualisera mamma Lydias sånger, göra dem kända för dagens unga och påminna de äldre om ungdomstidens sångarupplevelser och inspirera många till fortsatta sånginsatser.

Sven Ohm

 

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Kungsholmen